Croissanter?

Det kan nog vara gott till frukost kanske inte så nyttigt men det är ju inte så att man äter det varje dag. Hittade ett recept som verkade lätt. Såg att det var jäst med och tänkte åhnej måste det jäsas så tar det ju skitlång tid och vem orkar vänta så länge på frukosten? Men nej ingen jäsning, det är bara att köra på.

Det här behövs för ca 16 st:
2 1/2 dl ljummet vatten, ca 37°
50 g jäst
1 ägg
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl
125 g kallt smör eller margarin
Pensling:
ägg
Ugn: 225°
Gör så här:
1. Rör ut den smulade jästen i vattnet: Tillsätt ägg, salt och det mesta av mjölet. Arbeta kraftigt till en smidig deg.
2. Ta upp degen (utan jäsning) på mjölat bakbord och kavla ut till en kaka, ca 30 x 40 cm. Skiva fettet med osthyvel till tunna skivor och lägg på halva degen.
3. Vik över den andra deghalvan och kavla ut till en lika stor kaka som från början. Vik och kavla ca 2–3 gånger till.
4. Dela degen i 2 delar, som formas till 2 runda bullar, som kavlas ut till tunna runda kakor, ca 30 cm i diameter. Skär varje kaka i 8 trekanter.
5. Forma trekanterna till gifflar, som läggs på bakpappersklädd plåt att jäsa i ca 30 minuter. Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.
Tips!
Värm brödet gärna några minuter i het ugn (ej i mikron) så blir det frasigt igen, om det varit fryst Croissanter kan också bakas av färdig smördeg.

Hittade receptet här

Det verkade väl enkelt och mumsigt, ska försöka mig på det nån dag då jag känner för att lyxa till det :D


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0