Dim sum :D
Tänkte gå igenom ett antal dim sum så ni får se hur smaskigt det är. Dessa är stammisar när jag är på restaurangerna i Kinas "char laos", finns att köpa i asiatiska butiker här i Sverige men dessa serveras färska och är mycket mumsigare.
Mina favoriter är då dessa:
Ngao juk kao
Öh, kinesiska versionen av köttbulle :P? Nej men det är nötkött som rullas till bollar och ångkokas. Serveras på en bönmassa.
Lou mai gai
Klibbig ris packas i ett lotus blad. Det innehåller äggula, torkad mussla, svamp, vattenkastanj och kött (kyckling eller fläsk). Dessa ångkokas med riset. (Lotusbladet äts inte :P)
Chouk
Ja, gröt är det. Ris som kokas med för mycket vatten för att få denna konsistens :). Den serveras med olika smaker.
Sou
En typ av bakelse där den vanligaste ingrediensen är char sio (det köttet som fanns i char sio bao)
Wu gok
Görs med krossad taro, stoppad med shiitake svampar (mörka svampar), räkor och fläsk och friteras sedan.
Yao yu sou
Den speciellt tillagade bläckfisken friteras och serveras med nån typ av sås.
Cheun gyun aka Vårrulle
Ja, de flesta vet nog vad vårrulle är men för er som fortfarande inte vet så är det en rulle bestående av olika sorters grönsaker som morot, kål och svamp.
Fu pei gyun
En rulle gjord av tofuskinn.
Mina favoriter är då dessa:
Har gao
Räkdumpling
Innehåller hackade räkor med rismjöl, ångkokt.
Siu mai
Små ångkokta dumplings med fläskkött inuti en degbit.
Char sio bao
Denna kan även min mamma göra, mumma
Ångkokt med marinerad fläskkött inuti
Cheong fun
Kan mamsen göra också och fy fan vad det är gott!
Rismjöl som ångkokas sen så lägger man i fyllning som t.ex. nötkött, marinerad fläsk m.m sen så kan man dippa det i nån smaskis sås.
Jiaozi
Tihi, denna har jag hjälpt mamma göra många gånger, smaskens
Men denna fylls med kött och vitkål men vi brukar ha kinesisk gräslök och fläskkött i. Sedan steks de i matolja men kan även kokas sen blir det dipp till :)
Seong hoi sio long bao (Shanghai sio long bao)
Dessa dumplings är fyllda med kött eller delikatesser från havet.
Haam Sui Gaao
Friterade dumplings gjord av rismjöl och fylld av fläskkött samt hackade grönsaker. Rismjölet som knyter runt är lite sött medan innehållet är saltigt.
Fung zao
Okej bli inte äcklade nu, vet nog allt vad ni tänker :P. Men dessa är kycklingfötter och det är jävligt gott måste jag säga!
Djupt friterade, kokade, marinerade i en svart bönsås och sedan ångkokt. Döm inte förrän ni har provat!
Räkdumpling
Innehåller hackade räkor med rismjöl, ångkokt.
Siu mai
Små ångkokta dumplings med fläskkött inuti en degbit.
Char sio bao
Denna kan även min mamma göra, mumma
Ångkokt med marinerad fläskkött inuti
Cheong fun
Kan mamsen göra också och fy fan vad det är gott!
Rismjöl som ångkokas sen så lägger man i fyllning som t.ex. nötkött, marinerad fläsk m.m sen så kan man dippa det i nån smaskis sås.
Jiaozi
Tihi, denna har jag hjälpt mamma göra många gånger, smaskens
Men denna fylls med kött och vitkål men vi brukar ha kinesisk gräslök och fläskkött i. Sedan steks de i matolja men kan även kokas sen blir det dipp till :)
Seong hoi sio long bao (Shanghai sio long bao)
Dessa dumplings är fyllda med kött eller delikatesser från havet.
Haam Sui Gaao
Friterade dumplings gjord av rismjöl och fylld av fläskkött samt hackade grönsaker. Rismjölet som knyter runt är lite sött medan innehållet är saltigt.
Fung zao
Okej bli inte äcklade nu, vet nog allt vad ni tänker :P. Men dessa är kycklingfötter och det är jävligt gott måste jag säga!
Djupt friterade, kokade, marinerade i en svart bönsås och sedan ångkokt. Döm inte förrän ni har provat!
Ngao juk kao
Öh, kinesiska versionen av köttbulle :P? Nej men det är nötkött som rullas till bollar och ångkokas. Serveras på en bönmassa.
Lou mai gai
Klibbig ris packas i ett lotus blad. Det innehåller äggula, torkad mussla, svamp, vattenkastanj och kött (kyckling eller fläsk). Dessa ångkokas med riset. (Lotusbladet äts inte :P)
Chouk
Ja, gröt är det. Ris som kokas med för mycket vatten för att få denna konsistens :). Den serveras med olika smaker.
Sou
En typ av bakelse där den vanligaste ingrediensen är char sio (det köttet som fanns i char sio bao)
Wu gok
Görs med krossad taro, stoppad med shiitake svampar (mörka svampar), räkor och fläsk och friteras sedan.
Yao yu sou
Den speciellt tillagade bläckfisken friteras och serveras med nån typ av sås.
Cheun gyun aka Vårrulle
Ja, de flesta vet nog vad vårrulle är men för er som fortfarande inte vet så är det en rulle bestående av olika sorters grönsaker som morot, kål och svamp.
Fu pei gyun
En rulle gjord av tofuskinn.
Kommentarer
Dirtiest lobster of them all :P
Gör ALLA åt mig :D tihi
Anna
Noooooo :P
Trackback